Zdravé ovoce, skvělý biftek

 

Máte rádi ovoce nebo snad dobrý biftek?
 
Ovoce 
je přírodním zdrojem ochranných látek, které denně potřebujeme pro své zdraví, pro zdárný vývoj a růst dětí. Ve své různorodosti zabezpečuje ovoce celý komplex vitamínů, minerálních látek, vlákniny. Dále jsou v ovoci četná přírodní barviva a enzymy. Čerstvé ovoce obsahuje značné množství antioxidantů. Celé ovocné plody obsahují těchto látek vhodné množství, o ovocných šťávách je jejich koncentrace mnohem nižší. Zřejmě na vzduchu dochází k jejich rozkladu. Vláknina ovoce je velmi potřebná pro zdraví. Kromě jiného váže na sebe toxické těžké kovy, které jsou pak z těla vyloučeny stolicí. Vláknina ovoce váže vodu, bobtná.
 
Biftek, steak.
Jak připravit nejlepší steak? Základem je dobré maso!
Pořádný steak potěší nejedno mužské a ženské srdce. Úskalími přípravy oslnivého steaku vás provedou šéfkuchaři i odborník na chování býků. Základem je totiž správně vybrat maso.
Výběr masa: 
Maso vybírejte z plemen masného skotu, v žádném případě ne z dojných. Mělo by být vyzrálé, nejméně 10 dnů od poražení. Není nutné používat výhradně maso z Argentiny. Zvířata chovaná v Česku jsou kvalitní, žijí na pastvinách a po celou dobu jsou pod stálou veterinární kontrolou. Nejlepší maso na steak je ze svíčkové nebo z roštěnce. Můžete však použít i maso z kýty, jako je např. květová špička. Neřiďte se při výběru pouze barvou - krásně růžové maso vidíte, protože vitrína je nasvícená zářivkami, naopak tmavé maso se nerovná zkažené, K tmavnutí dochází při zrání masa.
 

Fotogalerie: Zdravé ovoce, skvělý biftek